Clubcompetitie

clubcompetitie en ledeninformatie Standen

Bestuur en commissies

E-mail
Home

 

Wedstrijdregelement

 

Standen

 

Bestuur en commissies

 

Competitie en informatie

 

E-Mailadres

bijzonderheden over de clubcompetitie, bijzondere spellen, voorvallen,  ledeninformatie, bijzondere drives en andere informatie.

Ledeninformatie

Competitieschema 2005/2006

Biddingboxen
Stopregel
Alerteerregels

 

Competitieschema 2005/2006

Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6
 8/9   20/10   1/12   19/1   9/3   20/4
 15/9   27/10    8/12    2/2   16/3   27/4
 22/9   3/11  15/12
 
  9/2   23/3   -4/5
 29/9   0/11    22/12
  kerstdrive
  16/2   30/3   11/5
 6/10  17/11  05/01 2006   23/2   6/4   18/5
 13/10  24/11  12/01 2006   2/3   13/4   25/5

Op 22 december 2005 is de kerstdrive.

De slotdrive is op 27 mei 2005. De kerst- en slot-drive tellen niet mee voor de competitie.

******Laddercompetitie 2005 van  juni tot en met eind augustus******
Begin  nieuwe  competitie september  2006.

.
Biddingboxen

Voor het gebruik van de biddingboxen gelden de regels, zoals deze zijn vastgesteld in het wedstrijdregelement van de NBB, en deze luidt als volgt:

a. de speler/speelster plaatst de geboden biedkaart voor zich op tafel, gericht naar het midden van de tafel. de biedkaarten worden van links naar rechts in een rij geplaatst en wel zodaning, dat de biedkaarten elkaar gedeeltelijk overlappen, maar wel alle biedingen in volgorde zichtbaar zijn.

De partner van de speler, die een conventionele bieding doet, dient gebruik te maken van een alerteerkaart. De conventies Stayman en Jacobi na 1 SA of 2SA mogen niet worden gealerteerd. Wel moet gealerteerd worden als deze conventies niet worden gebruikt.

Alerteervrij zijn ook o.a. een 2 klaveropening als uitsluitend mancheforcing en het afwijzende antwoord van 2 ruiten, als ook alle conventionele biedingen boven 3SA. zie hiervoor ook Alerteerregels

.

 

b. nadat het bieden is gesloten en de spelers voldoende tijd hebben gehad het biedverloop te bestuderen, worden de biedkaarten in de biedboxen teruggeplaatst, tenzij het RB (regelend bestuur) of de wedstrijdleider bepaalt dat de kaart(en) die aangeeft (aangeven) welk contract wordt gespeeld op tafel blijft (blijven) liggen (omgekeerd)

Zodra het niet meer mogelijk is de biedkaarten te bekijken, kan een speler een mondelinge herhaling verkrijgen als hij aan de beurt is om bij te spelen in de eerste slag.

c. een bieding wordt geacht te zijn gedaan zodra de biedkaart uit de biddingbox is gehaald met de kennelijke bedoeling, hiermee een bieding te doen. Een speler moet zijn besluit nemen voordat hij een biedkaart in de biddingbox mag aanraken. Aarzelen tussen welke bieding te kiezen en daarbij de biedkaarten aan te raken is in strijd met de spelregels en kan worden bestraft ingevolge artikelen 12, 16 en 73 van het Spelregelement.

d. Voor toepassing van artikel 25 van het Spelregelement wordt een bieding geacht abusievelijk te zijn gedaan indien de speler een biedkaart uit de biddingbox heeft gehaald, die niet correspondeert met zijn bedoeling. 

De in artikel 25 toegestane vervanging (in een adem) van de niet voorgenomen bieding kan slechts plaatsvinden zolang de partner geen bieding heeft gedaan.

Na een wijziging zo als hier bedoeld mag de linker tegenstander zijn bieding straffeloos door een andere vervangen, indien hij op zijn beurt een en voor de wijziging een bieding heeft gedaan en deze juist was voordat de toegestane wijziging plaatsvond.

Naar boven

.
Stopregel
  De stopkaart dient te worden gebruikt door een speler die een sprongbieding doet. De speler die gebruik maakt van de stopkaart moet deze enige tijd duidelijk tonen. 

Als de stopkaart haastig is verwijderd of niet gebruikt is, mag de opvolgende speler pauzeren alsof de stopkaart op de juiste manier gebruikt is.

Naar boven

 
.
Alerteerregels
 Alerteren is bedoeld als hulpmiddel bij het aan de tegenstanders geven van uitleg over de eigen biedafspraken en biedgewoonten. De partner van degene die een bieding doet die volgens deze regeling gealerteerd dient te worden, attendeert de tegenstanders hierop door het tonen van de alertkaart (of door op de tafel te kloppen, wanneer er geen bidding-boxes zijn).

In het algemeen moet worden gealerteerd:

- ieder bod in een kleur dat ofwel iets anders aangeeft dan lengte (4 + ) uitsluitend in de genoemde kleur,

ofwel dat niet de bereidheid toont een contract in de genoemde speelsoort te spelen;

NB. In afwijking van het bovenstaande behoeven de openingen van 1 en 1 niet te worden gealerteerd, wanneer deze op minimaal een driekaart kunnen geschieden.

- ieder bod in SA dat iets anders (of meer) uitdrukt dan de bereidheid een sans-atoutcontract te spelen;

- een pas die een conventionele betekenis heeft;

- een redoublet dat niet uitsluitend of in hoofdzaak kracht toont.

Bovendien moeten die biedingen gealerteerd worden waarvoor een gegronde reden bestaat om aan te nemen, dat een tegenstander tegen wie men op dat moment speelt deze bieding niet zal begrijpen zonder waarschuwing.

N.B. De specifieke kracht van een bieding, het forcing karakter of de precieze distributie die aangegeven wordt, maken een bieding in het algemeen niet alerteerplichtig, tenzij het een zeer ongebruikelijke betekenis betreft.

Alerteerplichtige biedafspraken en -gewoonten zijn in ieder geval:

- 1SA-opening, wanneer die minder dan 14 punten of meer dan 18 punten kan bevatten;

- 1SA- of 2SA-herbieding zonder sprong, wanneer deze minder dan 11 punten of meer dan 15 punten kan bevatten;

- 1SA-antwoord op een opening van één in een kleur wanneer dat forcing is;

- Truscott 2SA, als antwoord op een opening van één in een kleur;

- inverted minors;

- Walsh (zowel 1 en 1 / als antwoord op 1§, als ook 1 / en 1SA als openaars herbieding).

 

Conventies die niet behoeven te worden gealerteerd (uitsluitend wanneer door de rechtertegenstander van de bieder gepast is):

- 2 als antwoord op een openingsbod van 1SA als Stayman (als dat ten minste een vierkaart hoog

garandeert);

- 3 als Stayman over 2SA-bod (opening of 20 + herbieding), als dat ten minste een vierkaart hoog garandeert;

- het normale 2¨- respectievelijk 3¨-antwoord op Stayman;

- 2/3 en 2/3 na 1SA-opening of 2SA-bod (opening of 20 + herbieding) als Jacoby-transfer;

- het antwoord van 2/3 resp. 2/3 in reactie op een Jacoby transfer.

 

Biedafspraken en -gewoonten die niet behoeven te worden gealerteerd:

- Een bod op vier-niveau of hoger en alle daarop volgende biedingen worden niet gealerteerd, tenzij het biedingen betreft gedaan in de eerste biedronde, gerekend vanaf het openingsbod;

- reële sprongvolgbiedingen ongeacht de kracht;

- 2/-opening als sterke of zwakke twee;

- doublet na een preëmptieve opening, ongeacht of het voor straf is of informatief;

- twee over een manche-forcing;

- twee in een nieuwe kleur na een tussenbod, ongeacht of het bod forcing is of niet.

 

Een natuurlijk systeem met een beperkt aantal conventies kan alerteervrij zijn.

De volgende biedingen mogen in het systeem zitten:

- de reële antwoorden 2 en 2 na een 1SA-opening;

- de niet-alerteerbare conventies uit de regeling;

- een 2-opening als uitsluitend manche-forcing en het afwijzende antwoord van 2¨;

- de vierde kleur forcing.

Behoudens het voorgaande mogen de biedingen in een dergelijk systeem niet vallen in de categorie van biedingen die onder de rubrieken "in het algemeen moet worden gealerteerd" en "alerteerplichtige biedafspraken en -gewoonten zijn in ieder geval" vallen.

De spelers moeten zelf beoordelen of hun systeem alerteervrij is en dienen dat dan op de voorkant van de systeemkaart duidelijk aan te geven door middel van een groene stip of de hoofdletter G in de rechterboven-hoek.

Als blijkt dat het paar 'meer' speelt dan hier omschreven en daaruit ontstaat nadeel voor de tegenpartij, moet de WL ten gunste van de tegenpartij beslissen.

Naar boven